Dahilde İşleme İzin Belgesi 

Yeni Belge Alım İşlemleri

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında, yeni dahilde işleme belgesi almak, dahilde işlemenin getirdiği avantajlardan faydalanmanın ilk adımıdır. Dahilde İşleme Belgesi olmayan şirketler, gümrüksüz ve KKDF ödemeden ithalat yapamazlar.

Dahilde İşleme İzin Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dahilde işleme izin belgesi kapsamında bir ithalat ve ihracat projesi hazırlanır.

Şirket ihracatçı birliğine üye değilse, üye olması gerekir.

DİR otomasyon sistemi üzerinden belge başvurusu yapılır ve bu başvuru Ekonomi Bakanlığı tarafından değerlendirilir.

Başvuru elektronik ortamda onaylandıktan hemen sonra, şirket ithalatı yapabilir.

Madde Revizesi

Dahilde İşleme İzni projeniz kapsamında, ithalat ve ihracat kalemleri beyan ettiniz ve belgenizi aldınız. Ancak yeni ihtiyaçlar doğrultusunda belgenizdeki ihraç ya da ithal kalemleri artırmak ya da azaltmak isteyebilirsiniz. Ya da, ihraç veya ithal kalemlerinden bazılarını çıkarmak/eklemek isteyebilirsiniz.

Kapasite raporunuz elverdiği müddetçe, DİR belgesi kapsamındaki maddeleri revize etmeniz ve değiştirmeniz mümkündür.

Ek Süre İşlemleri

Dahilde İşleme İzin Belgelerine genellikle Ekonomi Bakanlığı tarafından 6 ay, 9 ay ya da 12 ay gibi süreler verilir. Ancak süreç içerisinde ek süre ihtiyaçlarınız doğabilir ve belge kapsamında ek süre alabilmeniz mümkündür.

 Ek Süre Türleri

  • Performansa dayalı ek süre
  • Süre kaydırımı
  • Mücbir sebepler nedeniyle ek süre
  • Haklı sebep nedeniyle ek süre

DİR Belgesi kapsamında ek süre ihtiyacınız var ise, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Durumunuz incelenir ve size uygun ek süre talebi tespit edilip tarafımızca danışmanlık hizmeti verilerek işlemler şirketiniz adına gerçekleştirilip takip edilir.

Kapasite ve Ekspertiz Raporu İşlemleri

Dahilde İşleme İzin Belgesi alırken, bazen Ekonomi Bakanlığı yetkilileri tarafından, belge kapsamında Ekspertiz Raporu istenebilmektedir. Ekspertiz raporunun istenme nedeni, kapasite raporunuzda yer alan imalat süreçlerinin açıkça ifade edilmemesidir. Bu durumda, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, belgenize onay verir ancak ekspertiz raporu özel şartı eklenir.

Dahilde İşleme Belgenizin süresi bitmeden önce ekspertiz raporu almanız gerekmektedir.

Dahilde İşleme İzni bir proje kapsamında verilir ve bu projenin ya da Dahilde İşleme İzin Belgesinin süresi bittiğinde, belgenin kapatılması gerekir. Kapatılan her belge, şirketinize indirimli teminat kullanma hakkı ve teminat mektuplarınızı geri almanızı sağlar.

Belge kapsamında tüm ithalat ve ihracatınızı gerçekleştirdi iseniz, sıradaki aşama belge kapatma işlemidir.

Konuyla ilgili tartışmaları buraya tıklayarak forumumuzdan da takip edebilirsiniz.

Dahilde işleme izin belgesine ilişkin şirketiniz adına yeni belge alım işlerinden belgenin kapatılması aşamasına kadar tüm süreçler hakkında profesyonel danışmanlık desteği almak için 0312 911 30 76 no’lu telefonu arayabilir veya info@tesvikler.net adresine yazarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

© Tesvikler.net

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir