2017 Esnaf Kefalet Kooperatifi Faizsiz Kredi (Halkbank)

2017 Esnaf Kefalet Kooperatifi Faizsiz Kredi (Halkbank)

Esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geçtiğimiz yıllarda Halk bankası tarafından esnaflara verilen kredilerle ilgili 2017 yılına devreden krediler ve 01/01/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında aynı kapsamda yeni kredi kullanmak isteyenlere, faiz indirimi uygulanması hakkında karar, 31.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu karar ile esnafların bankadan çekmiş oldukları kredi ödemeleri eğer henüz bitmemiş ve 2017 yılında taksitleri devam ediyor ise bunların kalan taksit miktarları üzerinden faiz indirimi uygulanacaktır. Aynı şekilde, bu kapsamda 01/01/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında kredi çekmek isteyenler de bu faiz indiriminden yararlanabileceklerdir. Bankanın yapacağı bu faiz indiriminden doğacak olan kayıplar ise Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacaktır.

Faiz İndirim Oranları

Alınan karar kapsamında önceki yıllarda kullanılan kredilerin 2017 yılında devam eden taksitleri ile yeni kredi çekmek isteyenlerin çekecekleri kredi faizlerine  % 50 oranında indirim yapılacaktır.

Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işlemeciliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen) faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi esnaf ve sanatkarlara bu kapsamda verilecek olan krediler ile geçtiğimiz yıllarda çektikleri kredilerin taksitleri 2017 yılında devam edenlerin kredi faiz oranlarında % 100 indirim (faizsiz kredi) yapılacaktır.

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında  kredi başvuru tarihi itibari ile en az 3 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesi ile ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkara 2017 yılı içinde alacakları krediler için ve geçtiğimiz yıllarda kullandıkları kredi taksitlerinin 2017 yılında ödemeye devam edenler için yapılan bu değişiklik ile % 100 faiz indirimi uygulanacaktır (faizsiz kredi).

Kosgeb Tarafından Onaylanan Projeler İçin Faizsiz Kredi

KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere, Kosgeb tarafından verilen uygulamalı girişimcilik kurslarını bitiren ve son başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara Kosgeb tarafından onaylanan projelerini bankaya sunmaları takdirinde 100 bin liraya kadar % 100 faiz indirimi  oranı (faizsiz kredi) uygulanarak kredi kullanabilirler. Bu imkandan 2017 yılına devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamazlar.  Bu karar ile 2017 yılında kredi kullanacaklar ile önceki yıllarda bu kapsamda kullandırılan kredilerin bakiyesi 2017 yılına devredenlerin kredi faiz oranlarında %100 faiz indirimi uygulanmaktadır.

Makine, ekipman, demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu, ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması için 30 bin liraya kadar kredi kullanan esnaf ve sanatkarların kullandıkları kredi bakiyesinin 2017 yılına devreden kredileri için % 100 faiz indirimi uygulanacaktır. 

% 100 faiz indirimli krediyi kimler kullanabilir?

  • Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödemesi devam eden esnaflar bu krediden yararlanabilmek için önceki kredilerini kapaması gerekmektedir.
  • Yasal takibe alınan esnaf bu kredi kapsamından çıkarılır. Yasal takibe yönelik sicil affı gündemdedir. 
  • Geriye dönük bir yıl içerisinde en fazla iki defa faiz indirimli kredi kullanılabilir.
  • Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan esnaflar aynı işletme için bu faiz indiriminden yararlanamaz.

Yukarıda belirtilen şartları taşımanız halinde Halk Bankası tarafından daha önceden aldığınız kredilerin 2017 yılına devrolan kısımları için veya 2017 yılında yeni çekeceğiniz krediler için % 100 faiz indiriminden yararlanabilirsiniz.

Sicil affına ilişkin detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir