Varlık Barışında Süre Yeniden Düzenlendi

Dikkat! Varlık Barışında süre uzatıldı

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz ve hisselerin Türkiye’ ye getirilmesini özendiren Varlık Barışı Bakanlar Kurulu’nun “6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun 7. Maddesinde Yer Alan Sürelerin Uzatılması Hakkında Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Kararı” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yurt dışında farklı ülkelerde bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını serbestçe Türkiye’ye getirmek isteyenlerin süresi 31 Aralık’ta bitiyordu. Ancak varlık  barışı başvuru süresi 6 ay daha uzatılarak 30 Haziran 2017’ye ertelendi.

Yurtdışında değerli mal varlığı bulunan ve bunları ülkemize getiren gerçek ve tüzel kişilerin, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf etmesine imkan sağlayan ve kamuoyunda Varlık Barışı olarak bilinen düzenleme ile Türkiye’ye yurtdışından parasını, altınını ve hisse senetlerini getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.

Varlık barışında önemli konularla ilgili hatırlatma

Ayrıca başka ülkelerden ülkemize getirilecek olan tüm varlıkların ülkeye sokulması sırasında kişilerden vergi harç vb. gibi herhangi bir ödeme alınmayacak. Yurt dışından tüm varlıklarını ülkemize getirmek isteyenlerin bankalardaki işlemlerinde yeni bir bankada ya da aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılacak bir hesaba transfer edebilecek veya fiziki olarak Türkiye’ye getirebilecek ve kıymetlerin getirildiğinin kabulü için bu kurumlara bildirim yapılması yeterli olacak.

Yurtdışından getirilen kıymetlerin ülkeye getirilmesinde farklı kurumlardan belgeler istenmeyecek banka dekontu, aracı kurum işlem sonuç formları ve deklarasyon bildirime istinaden Gümrük İdaresi’nden alınan belgeler ile kişiler ülkemize getirilmiş olduğunu belgeleyebilecek. Bankalara  veya aracı kuruma getirilmesinde kabul edilmesi için yapılan bildirimlerde ise İlgili tebliğde yer alan “form” kullanılacak.

Eskiye dönük araştırma yapılmayacak. Gümrük İdaresi ile ilgili diğer kurumlar ve aracı kurum ve bankalar getirildiğine dair ve ülkede tasarruf edildiğinde dair bir inceleme ve araştırma yapmayacak ve bildirim yapılmasında kullanılacak olan  tebliğ ile belirlenen form ve ekleri dışında herhangi bir belge istemeyecek.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir